Sváteční koláčky
Těsto: 50 dkg hladké mouky, 1/4 litru mléka, 25 dkg tuku (použil jsem 15 dkg Hery a 10 dkg kvalitního sádla), 2 vanilkové cukry, 7,5 dkg droždí, 1 žloutek, sůl
Dále: drobenka (klasickou drobenku zpracujeme s jedním žloutkem). Náplň podle chuti povidlová, tvarohová, maková, ořechová... Dále rozšleháme jedno vajíčko s dvěma bílky na namáčení koláčků.
Máslo a rum pro finální úpravu koláčků.
Postup:
Těsto zaděláme běžným způsobem, kvásek, mouka promíchaná se solí a cukrem, žloutek, rozpuštěný tuk, vlahé mlého, řádně zpracujeme a ihned děláme koláčky (těsto nenecháváme kynout). Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, vytvoříme placičku, doprostřed dáme nádivku a uzavřeme. Mezi prsty držíme uzavřenou část koláčku, cca do poloviny namočíme v rozšlehaném vajíčku s bílky a obalíme v drobence. Uzavřenou stranou klademe na plech a koláček nastřihneme do kříže. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut. Po vychladnutí koláčků potřeme máslem "přeškvařeným do voňavorůžova", do kterého jsme chvíli po odstavení přidali rum.