Zbytkové housky
170 g celozrnné pšeničné mouky, 130 g špaldové mouky, 300 g žitné chlebové mouky, 1kostka droždí (42 g), 1 vejce, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli, 400 ml mléka
Na povrch: - sůl, mák, různá semínka – sezam, slunečnice apod, osolené rozšehané vejce na potření
Postup:
Mouky v míse smícháme se špetkou soli, rozdrobíme do něj droždí, přidáme vejce, máslo a vlahé mléko. Důkladně propracujeme ve vláčné těsto. Necháme kynout asi 1,5 hodiny, během kynutí těsto srazíme 3 x vařečkou a znova necháme vykynout.
Z těsta na vále vyválíme bochánek a následně šišku, kterou rozdělíme na stejné díly. Z nich pak dle svého oblíbeného způsobu formuje housky, dalamánky, rohlíky apod.
Na plechu necháme ještě kynout 30 min., pak potřeme vejcem a posypeme solí, mákem, semínky.
Troubu vyhřejeme na 200°C, vložíme hrnek s vodou. Pečeme při 190°C asi 35 min., pak troubu vypneme a necháme ještě 10 min.dojít. Já pekla horkovzduchem, v závěru pak vypnu teplotu a nechám ventilátor běžet.